Conform celui mai nou recensământ al populației, populația orașului Măgurele este de 14.031 locuitori, fosta comună Măgurele fiind cea unde își au domiciliul mai mult de jumătate dintre aceștia, restul locuind în Vârteju, Aluniș, Dumitrana și Pruni.
Orașul Măgurele este unul mic, dar organizarea teritoriala este specifica unui oraș mai mare. Are o Piață Centrală, blocuri cu regim mic de înălțime dar și locuințe individuale, zone rezidențiale, zone mixte, o densitate incredibilă de institute de cercetare și multă vizibilitate în proiecte științifice internaționale.
Și noi am repetat expresia „Silicon Valley românesc” dar dacă ne gândim mai bine, orașul Măgurele seamănă mai mult cu Geneva decât cu San Francisco – cel puțin dacă ne luăm după numărul de cercetători care lucrează aici – cel puțin 2.000 după ultimele date publicate în rapoartele anuale ale institutelor de cercetare prezente în oraș. Aceștia lucrează la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLRP sau Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON).
Pe perioade determinate, în Măgurele se mută și cercetători străini, veniți în România pentru proiecte în care institutele de cercetare din oraș sunt parteneri. Unii dintre aceștia îți vor fi vecini în unele dintre blocurile pe care le-am construit și pe care le vom construi în continuare în Măgurele.
Pe lângă cercetători, în Măgurele sunt și destul de mulți copii. Primăria orașului menționa că aici trăiesc și învață în jur de 500 de copii mici și adolescenți. Aceștia merg la grădiniță, școală sau liceu chiar în Măgurele, sau sunt duși de părinți la unități de învățământ (inclusiv private) din București.
Un alt grup interesant de locuitori ai orașului sunt studenții Facultății de Fizică a Universității București care stau în căminele Gl, G2, G3 și G4 din Complexul Măgurele. O parte dintre ei se vor întoarce în Măgurele să lucreze după terminarea studiilor de licență, alții vor ajunge să lucreze în străinătate.
Mulți dintre nou-mutații în oraș sunt familii tinere care își doreau să locuiască într-o casă sau un apartament nou, undeva aproape de București, și care au găsit în Măgurele condiții mai bune decât în restul localităților din jurul capitalei. Planul Urbanistic General este respectat, deci orașul se dezvoltă în mod organizat și nu haotic, reglementările pentru fiecare dintre zonele rezidențiale, mixte sau industriale sunt aplicate, rețeaua de canalizare și alimentare cu apă este extinsă cât să acopere nevoile reale ale locuitorilor, iar Primăria se îngrijește să fie cât mai accesibilă online și să atragă fonduri pentru investițiile de care orașul are nevoie.
Dacă ai vrea să vezi cine sunt unii dintre oamenii care ți-ar putea fi vecini în orașul Măgurele, poți arunca o privire aici, unde vei găsi interviuri cu cercetători care lucrează în oraș, tineri de 10, antreprenori, și oameni implicați în proiectele comunității.