Orașul Măgurele este un centru al cercetării și inovației în domeniul fizicii și ingineriei, iar acest lucru are impact asupra modului în care localitatea arată astăzi, dar și asupra compoziției populației. Dintre toate localitățile din jurul Bucureștiului, Măgurele este singura care se poate lăuda că este „acasă” pentru sute, chiar mii, dintre cele mai strălucite minți ale științei.
Măgurele este un oraș cu o tradiție științifică îndelungată, care găzduiește unele dintre cele mai importante centre de cercetare din România:
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației
Structura actuală a INFLPR este rezultatul reorganizării constante din ultimii 60 de ani. În prezent, INFLPR are 3 mari principale arii de cercetare – bio/nano fotonică și materiale, plasmă și tehnologii bazate pe aceasta, și cea de care ai auzit deja probabil, laseri de mare putere și aplicațiile acestora. În cadrul ultimei dintre acestea cea mai celebra aplicație este „laserul de la Măgurele” – un proiect european de cercetare ce ar putea atrage fonduri importante.
La INFLPR sunt scoase la concurs multe locuri de muncă în fiecare an. Pozițiile sunt deschise de obicei pentru fizicieni, ingineri mecanici și ingineri cu specializarea fizică tehnologică.
Dintre cei aprox. 350 de angajați ai institutului, peste 70% sunt specialiști cu studii superioare în domeniu, dintre care în jur de 180 dețin și un titlul de doctor.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei
Institutul are ca misiune avansarea cunoașterii în fizică, în special în fizica subatomică, și utilizarea fizicii nucleare în beneficiul societății, ceea ce înseamnă că o bună parte a cercetării se concentrează pe forțele invizibile cu ochiul liber care guvernează tot ce se întâmplă în Univers – cele atomice și subatomice. Pe lângă studiul atomilor, unele programe de cercetare au aplicații în lumea medicală, mai exact fiind legate de aparatura ce permite medicilor să vadă în interiorul corpului.
La finalul anului 2021, institutul avea peste 850 de angajați, dintre care 216 aparțineau de ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) – o infrastructură științifică de ultimă generație care cuprinde un accelerator de particule și un laser de înaltă putere, folosite pentru cercetarea și studiul fenomenelor din fizica nucleară și a plasmei. Pe lângă cercetătorii și inginerii implicați în cercetarea propriu-zisă, instituția are ca angajați și fizicieni, ingineri, chimiști, biologi, farmaciști, analiști și programatori, pe posturi auxiliare departamentelor de cercetare.
Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON)
Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) se ocupă cu proiectarea de centrale nucleare și clasice, lucrând atât cu entități din România cât și din străinătate, cărora le oferă servicii diverse, de la asistența tehnică până la proiectarea și ingineria instalațiilor din domeniul energetic, implicându-se și în proiecte de consultanță și management al investițiilor din industria energetică. Ce face acest centru special este forța sa de muncă care are calificările și competențele de a lucra în proiecte ce implică energia nucleară.
În acest centru lucrează aproape 160 de angajați, dintre care peste 120 sunt specialiști cu studii superioare în domeniu (inclusiv doctorat și masterat), reprezentând o bună parte din experții României pentru siguranță nucleară, proiectare și asistență tehnică în domeniul centralelor nucleare.
Centrul face angajări periodic, în funcție de proiectele derulate, astfel că ai putea ajunge să lucrezi aici dacă ai studiile și experiența necesară în domenii ca ingineria mediului, electroenergetică, electrotehnică, arhitectură, automatică, construcții și instalații pentru construcții, mecanică sau inginerie economică. Concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sunt anunțate pe site-ul CITON, uneori fiind publicate și pe site-urile mari de job-uri.
Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLRP
În orașul Măgurele există și un institut ce are ca principale zone de interes fizica teoretică și cea matematică, cosmologia, astrofizica și fizica astroparticulelor, microgravitația, nanosateliții și tehnologia spațială. Este vorba de Institutul de Științe Spațiale, instituție care desfășoară proiecte de cercetare teoretică și tehnologică.
La ISS lucrează în prezent 110 persoane, majoritatea fiind specialiști implicați în proiecte de cercetare-dezvoltare, care se implică în studii ale unor organisme internaționale de tipul Agenției Spațiale Europene sau al CERN – constructorii faimosului Large Hadron Collider – cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, din apropierea Genevei.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE)
Acest institut de pe platforma științifică din orașul Măgurele are ca misiune să dezvolte materiale, dispozitive și tehnici optoelectronice pentru aplicații industriale. Cele 6 departamente ale Institutului sunt implicate în proiecte diverse, toate folosind aplicații ale unor descoperiri din domeniul optoelectronicii.
INOE are 175 de angajați, dintre care 112 sunt cercetători care lucrează în proiecte ce obțin și gestionează informații despre mediu, construiesc și integrează tehnologii laser și echipamente optice pentru creșterea calității vieții, sprijină conservarea și restaurarea operelor de artă sau extind aplicațiile biomedicale ale optoelectronicii.
Dacă ai studii superioare în domenii ca fizică ori inginerie și ai vrea să faci parte dintr-o echipă cu multe rezultate impresionante cum este cea a INOE, să știi poți fi printre candidații posturilor scoase la concurs și anunțate pe site-ul institutului.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor are o istorie din care nu lipsesc personalități marcante ale fizicii. Acesta a fost fondat de Horia Hulubei, cercetător de renume mondial, care i-a avut drept conducători de doctorat pe câștigătorii Premiului Nobel Pierre și Marie Curie.
În prezent institutul analizează și documentează caracteristicile celor mai noi materiale folosite în produse de înaltă tehnologie, dezvoltă metode și tehnici de analiză pentru fizica materialelor, colaborează cu instituții publice și companii dar și instruiește tineri cercetători.
La finalul anului 2021, institutul număra aproape 300 de angajați, dintre care în jur de 210 erau specialiști cu studii superioare, iar dintre aceștia peste 150 erau deținători de doctorat.
Dacă te interesează locurile de muncă de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor ar trebui să știi că posturile scoase la concurs sunt deseori cele de cercetător științific și inginer dezvoltare-tehnologică cu studii și experiență în Fizică, Chimie și Biochimie.
Am trecut în revistă cele mai importante centre de cercetare din orașul Măgurele, pentru a te ajuta să înțelegi în ce fel de loc trăiesc cei care se mută în casele și apartamentele din ansamblurile Elite Residence. Toată localitatea Măgurele are în total în jur de 14.000 de locuitori, adunați din toate fostele comune componente. Acum gândește-te la cei în jur de 2.000 de oameni care lucrează în fiecare zi în aceste institute de cercetare prezente aici. Deși este unul dintre cele mai mici orașe din Ilfov, Măgurele are cea mai mare densitate de locuitori cu studii superioare, cea mai mare densitate de fizicieni și ingineri pe km pătrat din întreaga țara și perspective frumoase pentru viitor.