Planificarea urbană este cea care modelează mediul construit la scară umană, adică dă formă orașelor și ne influențează viața, sănătatea și cât de simpatici ne sunt vecinii. Ea vine cu reglementări pentru constituirea de zone cu diferite reguli de construire în interiorul orașelor.
Această zonare împarte orașul în arii distincte, fiecare având un set de reglementări pentru scopul, modul de utilizare și volumul clădirilor. Aceste reglementări definesc unde se poate construi ceva și care este forma generală și dimensiunile unei clădiri noi – inclusiv înălțimea ei.
Zonarea ne spune că în anumite părți ale orașului se pot construi doar clădiri rezidențiale, iar în altele putem avea proiecte comerciale și industriale, rolul acestor zone fiind acela de a proteja oamenii care locuiesc deja într-un cartier de proiecte ce le-ar putea afecta calitatea vieții. Imaginează-ți că în mijlocul cartierului tău liniștit răsare o uzină – nimeni nu-și dorește așa ceva, dar nici infrastructura orașului din acea zonă nu este adaptată existenței unui astfel de proiect unde nu i-e locul.
Orașul Măgurele este unul în care reglementările urbanistice ale zonelor sunt respectate, astfel că avem o calitate a locuirii net superioară celorlalte orașe din jurul Bucureștiului, ba chiar și multora dintre cartierele din capitală. Acest lucru este realizat cu sprijinul PUG-ului orașului Magurele, așa că îți vom spune mai multe despre acesta și cum îți va influența el viața dacă te muți în acest oraș.
Ce este PUG Măgurele?
Planul Urbanistic General al orașului Măgurele este o documentație complexă scrisă și desenată care dă direcția de dezvoltare a orașului. Această documentație pune pe hartă viitoarele investiții publice, zonele cu riscuri naturale, zonificarea corelată cu rețeaua de transport, condițiile de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate.
În baza acestui Plan Urbanistic General se emit autorizațiile de construcție pentru toate tipurile de proiecte.
Pentru a fi cât mai corect, Planul Urbanistic General al orașului Măgurele va fi actualizat în format GIS, într-un proiect PNRR finanțat de Uniunea Europeană, care a început la final de 2022 și care ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2024. Scopul proiectului este acela de a eficientiza procesul de autorizare a construcțiilor și de a oferi mai multă stabilitate și transparență investițiilor prin actualizarea în timp real a informațiilor privind mediul construit. În plus, actualizarea va însemna și creșterea accesului digital la documentele de amenajare a teritoriului și de urbanism.
Avantajele Planului Urbanistic General pentru locuitorii din Măgurele
Planul Urbanistic General al orașului Măgurele prevede o serie de reglementări care constribuie direct la calitatea locuirii de care te vei putea bucura odată mutat într-unul dintre ansamblurile Elite Residence Măgurele:
• Regim mic de înălțime în majoritatea zonelor (P+2E) – iar blocurile cu regim mic de înălțime înseamnă zone mai puțin aglomerate. Toate blocurile construite în ansamblurile Elite Residence Măgurele sunt unele cu regim mic de înălțime.
• Densitate mică a construcțiilor (adică niște construcții “aerisite”) dată de indicatorii urbanistici POT=0.35 și CUT=1, în majoritatea zonelor. Procentul de Ocupare a Terenului (POT) reprezintă suprafața maximă pe care o poate ocupa o construcție din suprafața totală a terenului iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) reprezintă raportul dintre suprafața construită desfășurată (suprafața desfășurată a tuturor etajelor supraterane adunate) a clădirii și suprafața terenului pe care este amplasată clădirea, practic – cât de înaltă poate fi o clădire.
• Spații verzi generoase – minimum 30% din suprafața fiecărui proiect, deci n-o să vezi doar beton în jur. În plus, dezvoltatorii proiectelor au și obligația plantării a minumim un arbore la fiecare 100mp spațiu verde.
• Bună delimitare a spațiilor industriale de cele rezidențiale. Cartierul în care te muți este unul rezidențial, deci nu o să te trezești că apare în cartierul tău o fabrică sau o hală industrială.
Planul Urbanistic General al orașului Măgurele promovează un concept urban modern și funcțional, asigurând un mediu construit în care construcțiile sunt concepute cu o atenție sporită pentru confortul locuitorilor. Unul dintre principiile de bază ale acestui plan fiind asigurarea unor spații ample și deschise între clădiri, creând o atmosferă plăcută în cadrul orașului și oferind locuitorilor și intimitate, și liniște, iar locurile de parcare sunt luate în calcul încă din faza de proiect a construcțiilor noi, asigurându-se suficiente spații de parcare pentru a satisface nevoile locatarilor și vizitatorilor. Această abordare reflectă preocuparea pentru mobilitatea urbană și pentru asigurarea unei infrastructuri adecvate în cadrul orașului Măgurele, contribuind la un mediu urban organizat și prietenos.